Czwartek, 18 kwietnia 2024. Imieniny Apoloniusza, Bogusławy

Keks pani Hanny Natalii Worobiec

2010-06-22 12:54:12 (ost. akt: 2010-06-22 13:19:42)

Pani Hania, od blisko 40 lat mieszka w Kandytach, obecnie na emeryturze. Jej życiową pasją są szeroko pojęte kulinaria. Przygotowywane przez nią potrawy wywołują uśmiech błogości na twarzach spożywających je konsumentów.

Keks pani Hanny Natalii Worobiec
Jej wypieki wzbudzają zachwyt ze względu na kunsztowne dekoracje i niezrównany smak.
Wyrazem uznania lokalnej społeczności dla jej talentu jest fakt, iż jej wypieki goszczą na wielu okolicznych stołach podczas najważniejszych rodzinnych wydarzeń: wesel, chrzcin, I Komunii Świętych czy różnych rocznic.
lub

Wspaniałe jest to, iż Pani Hania chętnie dzieli się owocami swoich wieloletnich doświadczeń z innymi gospodyniami. Tak jest i tym razem.
Haniu, jesteśmy Ci wdzięczni, że zgodziłaś się na prezentację sekretów swojej kuchni na stronach tego portalu.
Czas na poznanie. Zaczynamy puszystym keksem i rozpływającymi się w ustach babeczkami. Smaczego!!!

Keks

Temp. pieczenia ciasta 180 czas: 40 min-1 godz

Składniki

2 szklanki mąki tortowej
1 margaryna Kasia lub masło
6 jaj
1 szklanka cukru pudru
1 cukier waniliowy
kilka kropli olejku rumowego
sok z 1 cytryny
1 łyżeczka sody + 1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
bakalie 40 dkg (rodzynki, ananas kandyzowany, morele suszone ,daktyle ,skórka pomarańczowa itp.)

Sposób wykonania:

Margarynę o temp. pokojowej ucieramy z cukrem pudrem i waniliowym na puszystą masę. Następnie dodajemy na przemian mąkę (wymieszaną z sodą i proszkiem do pieczenia) oraz po jednym żółtku, aż do wyczerpania tych składników. Przed dodaniem piany dodajemy sok z cytryny.
Kolejno dodajemy do utartego ciasta ubitą pianę z 6 białek lekko mieszając całość. Przygotowane bakalie obsypujemy łyżką mąki tortowej i delikatnie mieszamy z przygotowanym ciastem.

Taką porcję ciasta wykładamy do dwóch wysmarowanych i obsypanych bułką tartą typowych keksówek lub jednej wąskiej długiej blaszki.

Upieczony keks zdobimy polewą czekoladową lub lukrem. Posypując jednocześnie krojonymi orzechami lub migdałami.

Komentarze (13) pokaż wszystkie komentarze w serwisie

Dodaj komentarz Odśwież

Zacznij od: najciekawszych najstarszych najnowszych

Dodawaj komentarze jako zarejestrowany użytkownik - zaloguj się lub wejdź przez FB

  1. Fan z Olsztyna #777675 | 77.254.*.* 13 sie 2012 16:12

    Pani Haniu, wypieki (babeczki szczególnie) Pani są na medal ale BABKA ZIEMNIACZANA i PASZTET są NAJPYSZNIEJSZE w Świecie. Dziękuję , że Pani jest:)

    Ocena komentarza: warty uwagi (2) ! - + odpowiedz na ten komentarz

  2. Myszka #499234 | 217.97.*.* 3 sty 2012 20:04

    taki talent to skarb który należy doceniać .większość niepotrafi piec igotować tak wyśmienicie

    ! - + odpowiedz na ten komentarz

  3. kolezanka #41195 | 83.31.*.* 21 sie 2010 21:01

    Pani Aniu upieklam dzisiaj Pani keks wyrosl piekny i bardzo smaczny zdazylam na jeden kawalek ,prosimy o wiecej takich przepisow ,wielkie dzieki pozdrawiam.

    ! - + odpowiedz na ten komentarz

  4. Znajoma #25739 | 83.20.*.* 9 lip 2010 10:09

    Pani Haniu upiekłam keks w.g Pani przepisu. Wyszeł mi wspaniały. Jeszcze raz dziękuję za przepis. Proszę o więcej. Szkoda tylko .że nie umię tak dekorować.

    ! - + odpowiedz na ten komentarz

  5. nir #21933 | 77.255.*.* 24 cze 2010 23:31

    coś mi sie zdaje, że powstanie Fan -klub Pani Ani

    ! - + odpowiedz na ten komentarz

  6. Łasuch #21869 | 88.156.*.* 24 cze 2010 20:05

    Na widok pani wypieków pojawia sie uśmiech na mojej twarzy, a ich smak to prawdziwa roskosz dla podniebienia

    ! - + odpowiedz na ten komentarz

  7. wierny smakosz :) #21864 | 81.190.*.* 24 cze 2010 19:58

    POTRAWY NA PRAWDE REWELKA!!!!!!!!

    ! - + odpowiedz na ten komentarz

  8. WIELBICIEL #21858 | 81.190.*.* 24 cze 2010 19:49

    Kocham pani przepyszne potrawy, jest pani przecudowna kobietą! :)

    ! - + odpowiedz na ten komentarz

  9. nata #21853 | 83.9.*.* 24 cze 2010 19:42

    Tak, tak, tak. Czekamy na więcej! Fajny pomysł z tą stronką. Pozdrawiam.

    ! - + odpowiedz na ten komentarz

  10. P.Haniuu #21823 | 81.190.*.* 24 cze 2010 18:03

    Miałam przyjemność jeść wiele wypieków pańskiej roboty i bardzo mi smakowały . PROSZĘ O WIĘCEJ PRZEPISÓW !!!

    ! - + odpowiedz na ten komentarz

  11. k7 #21719 | 77.253.*.* 24 cze 2010 13:05

    Wystarczy tylko popatrzeć, a ślina sama napływa do ust.

    Ocena komentarza: poniżej poziomu (-1) ! - + odpowiedz na ten komentarz pokaż odpowiedzi (1)

    1. Wdzięczna Smakoszka #21401 | 77.255.*.* 23 cze 2010 10:51

      Od lat ja i moje dzieci jesteśmy wiernymi fanami wypieków Hani - to chyba najlepszy dowód uznania dla Jej niewątpliwego talentu. Jej ciasta zdobiły mój stół min. na chrzcinach i komuniach trójki moich dzieci, a tort , który wyczrowała na 50 rocznicę ślubu moich Rodziców - to było arcydzieło smaku i estetyki.Dziekuję, Haniu, za to, co było i za to, co jeszcze będzie. Przede mną jeszcze - choćby dla przykładu - śluby dzieci. Z serca Ci dziękujemy.

      Ocena komentarza: poniżej poziomu (-1) ! - + odpowiedz na ten komentarz