Czwartek, 27 kwietnia 2017. Imieniny Sergiusza, Teofila, Zyty

Ogórki w kuchni Pani Hani

2010-08-15 12:40:48 (ost. akt: 2010-08-15 12:58:33)

Mamy tzw. sezon ogórkowy - czas przygotowywania przetworów na zimę. Ale nie jest to „sezon ogórkowy” w kuchni Pani Hani. Oto kolejne Jej propozycje kulinarne – oczywiście z ogórkami w roli głównej.

Ogórki w kuchni Pani Hani
Na początek proponuję wypróbowany przepis na sałatkę ogórkową z kurkumą. Jest bardzo smaczna, a zarazem prosta w przygotowaniu. Można podawać ją do obiadu przy daniach mięsnych i rybnych. Świetnie przechowuje się w wekach.

Sałatka ogórkowa z kurkumą ( ze zdjęciami )
SKŁADNIKI:
· 4 kg średniej wielkości ogórków
· 1 średnia główka czosnku
· 6 cebul
· 4 łyżki soli
· 2 łyżki kurkumy
· 80 dkg cukru
· 2,5 szklanki octu 10%
· 0,5 szklanki oleju

Ogórki kroję w plastry grubości ok. 0,5 cm, przesypuję solą (pozostawiam na 3 godz),
sok odcedzam, dodaję resztę składników ( cebula pokrojona w piórka, czosnek wyciśnięty przez praskę oraz kurkuma).
Gotuję syrop ( ocet ,cukier i olej).

Sałatkę nakładam do słoików , zalewam gorącym syropem.
Pasteryzuję 10 min. Gorące słoiki odwracam do góry dnem i przykrywam grubym ręcznikiem lub kocykiem do tego celu przeznaczonym. Tak pozostawiam do wystygnięcia.

Sałatka karotenowa

Bardzo dobra, tania, delikatna, smak super. Uwielbiają ją dzieci.
Można zabrać do pracy na drugie śniadanie, jak również podać do kolacji.
Przepis zaczerpnięty z kolekcji przepisów sióstr zakonnych.

Potrzeba do niej:

60 dkg marchewki
60 dkg cebuli
6 jaj
5 łyżek majonezu ( można wymieszać z jogurtem naturalnym 3 + 2)

Składniki na syrop:

0,75 l. wody
0,5 szklanki octu 10%
4 łyżki cukru (kopiaste)
1,5 łyżki soli (płaskie)
2 liście laurowe
5 ziarenka ziela angielskiego
4 ziarenka pieprzu prawdziwego.

Z powyższych składników ugotować syrop.

Cebulę kroje w kostkę (7-8 mm), dodaję do syropu. Gotuję 5 min. Po wystudzeniu wyjmuję ziarenka ziela i pieprzu, by cebula nie ciemniała. Pozostawiam ją dalej w syropie na 5-6 godz., choć można i dłużej. Następnie odcedzam przez sito. Stawiam do schłodzenia.

Marchewkę gotuję , dodaję do wody 1 szklankę mleka. Po wystudzeniu - kroję w kostkę j.w.

Jajka gotuję na twardo, też kroję w kostkę.

Wszystkie składniki mieszam dodając majonez.

Uwaga!

Do sałatki już nie dodaję ani soli, ani innych przypraw. Wystarcza soli zawartej w syropie cebulowym oraz w majonezie.

Życzę smacznego.
Hanna, Kandyty

Komentarze (2) pokaż wszystkie komentarze w serwisie

Dodaj komentarz Odśwież

Zacznij od: najciekawszych najstarszych najnowszych

Dodawaj komentarze jako zarejestrowany użytkownik - zaloguj się lub wejdź przez FB

  1. kama #38381 | 77.255.*.* 17 sie 2010 08:10

    Pani Haniu - na razie zrobiłam sałatkę z kurkumą - bardzo nam w domu smakowała. Dziekuję w imieniu własnym i moich trzech smakoszów

    ! - + odpowiedz na ten komentarz

  2. w.p #37562 | 81.190.*.* 15 sie 2010 13:17

    poproszę przepis na paprykę w słoikach

    ! - + odpowiedz na ten komentarz