Mamy tzw. sezon ogórkowy - czas przygotowywania przetworów na zimę. Ale nie jest to „sezon ogórkowy” w kuchni Pani Hani. Oto kolejne Jej propozycje kulinarne – oczywiście z ogórkami w roli głównej.
Na początek proponuję wypróbowany przepis na sałatkę ogórkową z kurkumą. Jest bardzo smaczna, a zarazem prosta w przygotowaniu. Można podawać ją do obiadu przy daniach mięsnych i rybnych. Świetnie przechowuje się w wekach.
Sałatka ogórkowa z kurkumą ( ze zdjęciami )
SKŁADNIKI:
· 4 kg średniej wielkości ogórków
· 1 średnia główka czosnku
· 6 cebul
· 4 łyżki soli
· 2 łyżki kurkumy
· 80 dkg cukru
· 2,5 szklanki octu 10%
· 0,5 szklanki oleju
SKŁADNIKI:
· 4 kg średniej wielkości ogórków
· 1 średnia główka czosnku
· 6 cebul
· 4 łyżki soli
· 2 łyżki kurkumy
· 80 dkg cukru
· 2,5 szklanki octu 10%
· 0,5 szklanki oleju
Ogórki kroję w plastry grubości ok. 0,5 cm, przesypuję solą (pozostawiam na 3 godz),
sok odcedzam, dodaję resztę składników ( cebula pokrojona w piórka, czosnek wyciśnięty przez praskę oraz kurkuma).
Gotuję syrop ( ocet ,cukier i olej).
sok odcedzam, dodaję resztę składników ( cebula pokrojona w piórka, czosnek wyciśnięty przez praskę oraz kurkuma).
Gotuję syrop ( ocet ,cukier i olej).
Sałatkę nakładam do słoików , zalewam gorącym syropem.
Pasteryzuję 10 min. Gorące słoiki odwracam do góry dnem i przykrywam grubym ręcznikiem lub kocykiem do tego celu przeznaczonym. Tak pozostawiam do wystygnięcia.
Pasteryzuję 10 min. Gorące słoiki odwracam do góry dnem i przykrywam grubym ręcznikiem lub kocykiem do tego celu przeznaczonym. Tak pozostawiam do wystygnięcia.
Sałatka karotenowa
Bardzo dobra, tania, delikatna, smak super. Uwielbiają ją dzieci.
Można zabrać do pracy na drugie śniadanie, jak również podać do kolacji.
Przepis zaczerpnięty z kolekcji przepisów sióstr zakonnych.
Można zabrać do pracy na drugie śniadanie, jak również podać do kolacji.
Przepis zaczerpnięty z kolekcji przepisów sióstr zakonnych.
Potrzeba do niej:
60 dkg marchewki
60 dkg cebuli
6 jaj
5 łyżek majonezu ( można wymieszać z jogurtem naturalnym 3 + 2)
60 dkg cebuli
6 jaj
5 łyżek majonezu ( można wymieszać z jogurtem naturalnym 3 + 2)
Składniki na syrop:
0,75 l. wody
0,5 szklanki octu 10%
4 łyżki cukru (kopiaste)
1,5 łyżki soli (płaskie)
2 liście laurowe
5 ziarenka ziela angielskiego
4 ziarenka pieprzu prawdziwego.
0,5 szklanki octu 10%
4 łyżki cukru (kopiaste)
1,5 łyżki soli (płaskie)
2 liście laurowe
5 ziarenka ziela angielskiego
4 ziarenka pieprzu prawdziwego.
Z powyższych składników ugotować syrop.
Cebulę kroje w kostkę (7-8 mm), dodaję do syropu. Gotuję 5 min. Po wystudzeniu wyjmuję ziarenka ziela i pieprzu, by cebula nie ciemniała. Pozostawiam ją dalej w syropie na 5-6 godz., choć można i dłużej. Następnie odcedzam przez sito. Stawiam do schłodzenia.
Marchewkę gotuję , dodaję do wody 1 szklankę mleka. Po wystudzeniu - kroję w kostkę j.w.
Jajka gotuję na twardo, też kroję w kostkę.
Wszystkie składniki mieszam dodając majonez.
Uwaga!
Do sałatki już nie dodaję ani soli, ani innych przypraw. Wystarcza soli zawartej w syropie cebulowym oraz w majonezie.
Życzę smacznego.
Hanna, Kandyty
Życzę smacznego.
Hanna, Kandyty
Komentarze (3) pokaż wszystkie komentarze w serwisie
Dodaj komentarz Odśwież
Zacznij od: najciekawszych najstarszych najnowszych
Dodawaj komentarze jako zarejestrowany użytkownik - zaloguj się lub wejdź przez
Józek z kolonii #2661485 | 89.72.*.* 12 sty 2019 18:49
Pan Michał to ma skarb w domu. Gratuluję tak wspaniałem małżonki, którą pamiętam jeszcze jako panne a pana Miska jako kawalera. A propos: swego czasu zakochał się w nauczycielce Pani Chodarcewic a coś im wówczas nie wyszło. Pozdrawiam w Glesgow
Ocena komentarza: warty uwagi (1) ! odpowiedz na ten komentarz
kama #38381 | 77.255.*.* 17 sie 2010 08:10
Pani Haniu - na razie zrobiłam sałatkę z kurkumą - bardzo nam w domu smakowała. Dziekuję w imieniu własnym i moich trzech smakoszów
! odpowiedz na ten komentarz
w.p #37562 | 81.190.*.* 15 sie 2010 13:17
poproszę przepis na paprykę w słoikach
! odpowiedz na ten komentarz